10 yleisintä syytä miksi lainahakemus hylätään

Netissä toimivat lainapalvelut mainostavat lainojaan helppona ja nopeana. Lainahakemuksen voi tehdä nopeasti netissä kun lainahakemuksessa kysytään vain hakijan perustiedot. Kattavia selvityksiä omaisuudesta tai vakuuksia ei tarvita.

Pikalainojen suosio on juuri se, että lainahakemuksen jälkeen lainapäätöksen saa heti muutamassa minuutissa ja lainasumma maksetaan heti tilille. Monet siis valitsevat pikalainan juuri silloin, kun rahan tarve on akuutti ja rahaa tilille tarvitaan heti.

Monelle voi siis tulla yllätyksenä ja ihmetyksenä, kun lainaa ei myönnetäkään ja netin lainapalvelusta tulee hylätty lainahakemus. Millä perusteilla lainapalvelut hylkäävät hakemuksia? Kerromme 10 yleisintä syytä, miksi lainahakemus voidaan hylätä.

1. Maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa

Lainaa ei pääsääntöisesti myönnetä hakijoille, joilla on maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa. Jos hakijalla on ollut aikaisemmin maksuvaikeuksia, lainaa ei oletettavasti myönnetä.

2. Ikärajat

Lainapalveluilla on tietyt ikärajat, jotka vaihtelevat lainayrityksen ja myös lainasumman mukaan. Suomen lain mukaan alle 18-vuotiaille ei saa myöntää lainaa, mutta lainayrityksillä voi olla myös omat korkeammat ikärajat.

Kaikki lainapalvelut eivät myönnä lainaa täysi-ikäisille, vaan lainahakijalta voidaan vaatia 20-, 22-, tai jopa 25-vuoden ikää. Pääsääntöisesti mitä suurempi laina, sitä vanhempi tulee hakijan olla. Tarkista aina ikärajat ennen kuin haet lainaa.

3. Suomen kansalaisuus

Suomessa toimivista lainapalveluista voi saada lainaa vain Suomen kansalaiset tai Suomessa vakituisesti asuvat henkilöt. Kun haet lainaa Suomessa, hakijalta vaaditaan siis suomalainen sosiaaliturvatunnus. Tämä on perusvaatimus, mitä moni ei tule huomioineeksi.

Laina saatetaan hylätä myös suomalaiselta, joka on asunut kauan ulkomailla ja jolla ei ole mitään sidettä Suomeen. Tämä johtuu siitä, että lainahakemukseen voidaan tarvitaan suomalaiset verkkopankkitunnukset, joita käytetään hakijan tunnistamiseen.

 

  1. Osoitus vakaasta taloudesta

Kaikki lainapalvelut kysyvät hakemuksessa selvitystä hakijan taloudellisesta tilanteesta. Tämä tarkoittaa usein arviota kuukausittaisista tuloista ja muusta varallisuudesta. Tällä halutaan arvioida hakijan mahdollisuutta maksaa kuukausittaiset lainanlyhennykset sopimuksen mukaisesti.

Jos hakijalla ei ole vakaita tuloja tai talous on muuten epävakaa, lainahakemus voidaan hylätä.

 

  1. Liian suuret menot tuloihin nähden

Jos hakijan talous ei ole vakaalla pohjalla, voidaan hakemus hylätä.

Lainahakemuksessa saatetaan kysyä kuukausittaisia perusmenoja kuten vuokraa ja muita asumiskuluja. Jos nämä ovat kohtuuttoman suuret hakijan tuloihin nähden, lainahakemus saatetaan hylätään.

 

  1. Suuret velat

Jos hakijalla on ennestään paljon velkaa, lainapalvelut yleensä hylkäävät lainahakemuksen. Suuri velkamäärä on kertoo siitä, ettei hakijan talous ole vakaalla pohjalla. Jos sinulla on paljon velkaa, kannattaa hakea velkojen yhdistämistä. Tällaisella tilanteessa myös paljon velkaantunut hakija voi saada positiivisen lainapäätöksen.

 

  1. Työttömyys tai epävakaa elämäntilanne

Mikäli hakija on työtön tai esimerkiksi freelanceri, lainayritykset suhtautuvat varauksella hakijan maksukyvykkyyteen. Pätkätyöläisten on helpompi saada pienempiä lainoja, joten hakijan kannattaa hakea pienempää luottoa. Työttömänä tai pätkätyöläisenä lainan saaminen on todennäköisempää jos muuten pystyy osoittamaan maksukyvykkyyden, esimerkiksi muulla omaisuudella.

 

  1. Liian suuri lainasumma

Lainapalvelut hylkäävät usein hakemukset, joissa lainasumma on aivan liian suuri hakijan tuloihin nähden. Pienituloisen hakijan ei ole mahdollista maksaa suurta lainaa pois nopeasti.

 

  1. Liian suuret kuukausittaiset lyhennykset

Lainayritykset arvioivat kokonaisvaltaisesti hakijan lainasuunnitelmaa. Paitsi liian suuri lainasumma mutta myös liian suuret kuukausittaiset lyhennykset voivat johtaa hylättyyn lainahakemukseen. Kun haet lainaa, muista siis aina realistisesti arvioida oma lainanhoitokyky ja hae lainaa, jonka tiedät itsekin pystyväsi maksaa pois. Älä ota lainaa enempää kuin tarvitset.

 

  1. Aikaisemmat ongelmat lainantarjoajan kanssa

Jos hakija on jo aikaisemmin ollut kyseisen lainayrityksen asiakas ja hänellä on ollut pienempiä tai suurempia ongelmia lainasopimuksen pitämisessä, hakija voi saada hylätyn lainapäätöksen. Lainapalvelut eivät välttämättä myönnä lisää lainaa hakijalle, jolla on ollut ongelmia maksaa aikaisempien lainojen kuukausieriä tai jolla on jo ennestään suhteellisen paljon lainaa.

 

Tekstin on tuottanut Financer.com