Ota nämä huomioon kun vertaat lainoja

Lainan hakeminen netin kautta on nykyään suositumpaa kuin koskaan aikaisemmin.
Samalla myös lainojen ja lainapalveluiden vertailu on entistä helpompaa, sillä siihen tarkoitukseen löytyy maksuton vertailupalvelu: VertaaLainaa.fi. Moni kuitenkin vertaa vain lainojen kuluja ja korkoja, eikä kiinnitä riittävästi huomiota lainan muihin ehtoihin.
Lainan todellinen vuosikorko kertoo kyllä sen, kuinka kallis laina on kyseessä. Todellisen vuosikoron lisäksi tulee kuitenkin vertailla myös lainan muita ehtoja ja ominaisuuksia, kuten esimerkiksi lainan maksuaikaa ja sitä onko lainassa mahdollista pitää lyhennys- tai maksuvapaita kuukausia.
Vaikka halvin laina olisikin jokin kertaluontoinen kulutusluotto, voi jatkuva joustoluotto olla ehdoiltaan sopivampi ja maksuehdoiltaan merkittävästi joustavampi. Mitä joustavampi maksuaika lainassa on, sitä paremmin se myös joustaa arjen odottamattomien yllätysten keskellä.

Valitse itsellesi sopiva lainatuote

Lainaa hakiessa kannattaa miettiä itselle sopivinta lainatuotetta.
Jos lainaa tarvitsee johonkin yksittäiseen hieman suurempaan hankintaan, on sopivin laina silloin ehkä kulutusluotto tai pankkilaina.
Jos lainan tarve on pienempi ja satunnainen, on jatkuva joustoluotto silloin ominaisuuksiltaan parempi valinta.
Lainaa hakiessa kannattaakin ensin miettiä tarkkaan se, minkälaiseen tarkoitukseen lainaa tarvitsee. Oikean lainatuotteen valinta edellyttää oman lainan tarpeen tunnistamista ja tarjolla olevien lainatuotteiden tuntemista.

Valitse sinulle sopiva maksuaika

Lainan takaisinmaksu kannattaa suunnitella huolellisesti, sillä eri lainatuotteissa on erilaiset maksutavat:
Kulutusluotto
Kertaluontoinen kulutusluotto maksetaan yhtenä kertamaksuna asiakkaan tilille ja takaisinmaksu tapahtuu yleensä kiinteänä kuukausieränä. Tämä tarkoittaa sitä, että lainaa maksetaan takaisin sama summa joka kuukausi laina-ajan loppuun saakka. Jotkin lainapalvelut myöntävät muutaman kuukauden lyhennysvapaan jos se on lainan hakijalle tarpeen, mutta kaikki lainapalvelut eivät tätä tarjoa.
Joustoluotto
Jatkuvan joustoluoton luottorajasta voi nostaa tarvitsemansa summan silloin kun sitä tarvitsee. Nostettua joustoluottoa maksetaan takaisin kuukausittain. Kuukausierän suuruus riippuu käytetyn luoton määrästä. Monet joustoluottoa tarjoavat lainapalvelut antavat asiakkailleen myös mahdollisuuden pitää useita lyhennysvapaita kuukausia. Kun joustoluottoa maksaa takaisin, se palautuu heti uudelleen käytettäväksi, joten luottoa voi nostaa tilille myös takaisinmaksun aikana. Luoton kulut kertyvät ainoastaan nostetusta luotosta, eikä sinulle myönnetystä luottorajasta. Joustoluotto onkin erittäin hyvä vara-rahasto yllättävien menojen varalle.